ABDEST

Es-selamu alejkum i dobar dan želim svima vama koji ste dobre volje. 

Nedavno sam prisustovao jednom veoma poućnom predavanju, od strane jednog hodže iz Turske, na temu vrijednost abdesta pa bih volio da podjelim i sa Vama.

Naime, prije par godina, u Americi su se vodila istraživanja ljudskog zdravlja i čistoće tijela, kada je naućnik doveo par ljudi kao eksperiment među kojima je bilo i muslimana. 

Međutim, kada je izvršio rengen snimak svih prisutnih uoćio je razliku među muslimanima i kršćanima koja ga je navela da još dublje proući zašto postoji razlika među njima. Razlika se zapravo, kod muslimana zapažala u predjelima ruku do laktova, lica i stopala iz kojih je izbijao nur(svjetlost), odnosno čostoća tih djelova tijela. Nakon završenog istraživanja, doktor je pitao prisutne muslimane da li znaju razlog tome oni su odgovorili sa da, nama je Allah dž.s propisao abdest kao tjelesnu a Kur’an kao unutrašnju čistoću i mi se toga pridržavamo. S toga, abdest i Kur’an nas štite od svake naše nečistoće, te ga uzimamo svakodnevno i ćuvamo naše tjelo i dušu od prljavih stvari. 

Nakon njihovih rijeći, doktor koji je vodio istraživanje je prešao na islam.

Zato, draga braćo i sestre, redovno uzimajte abdest, obavljajte propisani namaz(farz) i ućite Kur’an kako bi vaše tijelo i duša bili čisti.

                                       A.B.

Oglasi

Odgovori

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s